Piet Heslinga ging op dertien jarige leeftijd naar de dagschool voor bakker en kok. Na vier jaar dagschool kan hij in 1967 aan het werk bij een zeer bekende bakkersfamilie in Friesland: "Bakkerij Wouda" in Beetgummermolen. Ondertussen heeft hij al zijn diploma's gehaald en hoort hij tevens, op 18 jarige leeftijd, bij de Top 4 van de jeugd in Friesland. Samen met Anneke begint hij op 1 mei 1976 een bakkerswinkeltje in Beetgum. Piet blijft ondertussen in het bedrijf van Wouda aan het werk, waar jij de liefde voor het bakkersvak verder ontwikkelde.

Op 1 augustus 1978 verhuizen Piet en Anneke naar Damwoude waar ze, op de Voorweg 33, een bakkerswinkel hebben gekocht van bakker Riemersma. Een goede zet, want ze krijgen het zo druk dat het hele pand moet worden verbouwd. Een grote klus met als resultaat een grandioze opening, met o.a. de drumband en een aantal bakkersfietsen, op 23 april 1980.

 
De winkel en bakkerij op de Voorweg 33 in Damwoude
De winkel en bakkerij op de Voorweg 33 in Damwoude
De inrichting van de winkel op de Voorweg in 1978
De inrichting van de winkel op de Voorweg in 1978
Het ondernemersbloed blijft kriebelen met als resultaat een tweede filiaal in Burgum. Op de schoolstraat 13 wordt op 19 mei 1983 een winkel met thee- en koffiehoek geopend. Op 1 augustus 1993 verhuist de winkel naar een nieuwe locatie: schoolstraat 35. Maar het blijft kriebelen en daarom openen Piet en Anneke in 1996 een filiaal in de Versmarkt in Dokkum. Dit is vier jaar lang een groot succes. Helaas houdt de Versmarkt op 31 december 2000 op met bestaan en moet ook bakkerij Heslinga zich terugtrekken. Maar samen met hun zoon Marc, die in 2001 als mede-eigenaar in het bedrijf is gekomen, hopen ze in de nabije toekomst nog eens terug te komen in Dokkum.

Op 28 april 1997 kopen Piet en Anneke een winkel-unit in het Winkelcentrum in Damwoude; een perfecte locatie voor een winkel en de moderne open bankertbakkerij. Piet en Anneke staan vervolgens voor een keuze, want ook de broodbakkerij heeft meer ruimte nodig. Wordt het uitbreiden of verhuizen? Wanneer de bakkerij van Planting te koop staat, is de keuze snel gemaakt. Op 1 oktober 2001 verhuist de broodbakkerij van de Voorweg in Damwoude naar de Gruttostraat 1 in Zwaagwesteinde. Nu hebben de bakkers nog meer ruimte om hun vak uit te oefenen.


 
Opening winkelcentrum Damwoude
Opening winkelcentrum Damwoude
Bakkersorkest in winkelcentrum Damwoude
Bakkersorkest in winkelcentrum Damwoude
In november 2007 ondergaat de winkel in het Winkelcentrum een “mini-morfose”. Om onze klanten nog prettiger en efficiënter te laten winkelen wordt er gekozen voor een zefbedieningsconcept. In Bergum vindt deze maand een grote verbouwing plaats. In drie dagen tijd krijgt de winkel een volledig nieuw interieur, welke goed past bij de uitstraling van het bedrijf. De koffiehoek krijgt een prominentere plaats in de winkel, waardoor de klanten heerlijk even kunnen genieten van een kopje koffie met wat lekkers.

Dat Piet, Anneke en Marc vol vertrouwen naar de toekomst kijken, blijkt al snel uit de gigantische verbouwing die de broodbakkerij en winkel in Zwaagwesteinde zijn ondergaan. Na een klein jaar verbouwen, waarbij de productie tijdelijk verplaatst was naar een locatie in Dokkum, was er op donderdag 19 april 2012 een grote heropening van een volledig vernieuwde bakkerij en winkel. “Het was wel een hele klus om alles zo te regelen dat de winkels wel door konden draaien”, legt Piet Heslinga uit. “Vooral het verhuizen van de benodigde machines en materialen naar Dokkum en terug was een zware opgave. Op zulke momenten besef je hoe fijn het is om op je familie te kunnen rekenen. Het bedrijf leid ik samen met mijn zoon Marc. Bovendien werken mijn vrouw Anneke en dochter Cindy ook in de bakkerij. Een familiebedrijf is iets anders dan een gewoon bedrijf in de zin van betrokkenheid van je personeel. Je knokt niet alleen voor je eigen zaak en brood, maar ook voor je directe familie. Samen met familie en medewerkers kun je dan heel veel. Dankzij de geweldige medewerking van de hele familie is alles toch goed gelukt. Wij hebben nu de beschikking over een zeer moderne en goed geoutilleerde bakkerij. Zo kunnen we nog jaren vooruit!”

Sinds twee jaar kunnen onze klanten ook online hun boodschappen bestellen, een service die past in deze tijd. Waarschijnlijk is dat de uitdaging en het prachtige van het ondernemerschap. De nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en samen kijken naar wat onze klanten echt nodig hebben.

Bakkerij Heslinga heeft een ruim assortiment, waarbij de kwaliteit van de producten voorop staat. In de broodbakkerij worden o.a. vele broodsoorten, beschuit, roggebrood, koeken en het stukwerk gemaakt. In de banketbakkerij worden o.a. de taarten, de luxe broodjes en het stukwerk verwerkt. Het maken van bruidstaarten is één van onze specialiteiten. Klantgericht werken is voor ons erg belangrijk. Wij horen graag de wensen van onze klanten zodat we maatwerk kunnen leveren; dit geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven en derde kanalen. Regelmatig doen wij mee met verschillende acties, zoals de Week van het Brood en het Nationaal Schoolontbijt. Verder vallen de bakkers van Bakkerij Heslinga regelmatig in de prijzen bij de Bakkersvakwedstrijden.

Na het lezen van deze historie heeft u een beetje een beeld gekregen van de bakkerij achter uw brood- en banketboodschappen. Veel (online) winkelplezier,


Team Bakkerij Heslinga


| Meer